Historia tequili
W stóp wulkanu Tequila, w dolinie rzeki Rio Grande położonej na wysokości 1500 m n.p.m. rozpościerają się olbrzymie przestrzenie porośnięte błękitną agawą, świetnie przystosowaną do wzrostu na wulkanicznej glebie. Od co najmniej dwóch tysięcy lat z tej dziko rosnącej rośliny wytwarzano tkaniny oraz sfermentowane napoje, a od XVI wieku trwa produkcja tequili. W pobliskich miastach – Tequila, Arenal i Amatitan znajdują się destylarnie, z których alkohol z błękitnej agawy jest wysyłany w świat, a plantacje zajmują dzisiaj około 35 000 hektarów gruntu. Co roku zbiera się 300 milionów roślin. Do produkcji alkoholu używa się serca 12-letniej agawy, ważącego od 36. do 91. kg.
W XVI wieku Hiszpanie podbili Meksyk i na terenie dzisiejszej prowincji Jalisco założyli miasto Santiago de Tequila. Osadnicy cierpieli z powodu niedostatku alkoholu, który trudno było dostarczyć z Europy w satysfakcjonujących ilościach, i szybko zaczęli eksperymentować z napojami wytwarzanymi przez ludność lokalną. Sfermentowany napitek Indian ich nie zadowolił, ale już jego destylacja przyniosła dobre efekty i tak powstało vino de mezcal. Mezcal wkrótce przemianowano na tequilę, która jest wytwarzana wyłącznie z błękitnej agawy, podczas gdy mezcal, produkowany głównie w południowym Meksyku, może powstać też z innych gatunków tej rośliny. Proces produkcji również nieznacznie się różni.
W XVII wieku powstały pierwsze oficjalne destylarnie oraz założono plantacje agawy, które rozszerzały się wraz ze wzrostem popularności napoju.
Tequila tourism
Jalisco i destylarnie tequili są dziś znaczącą atrakcją turystyczną. W większości tamtejszych hacjend możne spróbować lokalnego trunku w wielu odmianach. Jedną z atrakcji jest pociąg Tequila Express, odjeżdżający dwa razy w tygodniu z miasta Guadalajara do okolic miasta Tequila.
Pierwszy drink jest serwowany po 15. minutach od wyruszenia ze stacji, a w międzyczasie z głośników dobiega głos opowiadający o różnicach pomiędzy poszczególnymi gatunkami tequili a 80-osobowa grupa muzyków mariachi rozpoczyna koncert śpiewając o pięknych krajobrazach za oknem.
Podróż trwa dwie godziny, w których trakcie tequila jest serwowana na zmianę z przekąskami. Po dojechaniu w okolice Tequili (miasta) pasażerowie udają się na wycieczkę po okolicznych hacjendach i destylarni, w której produkuje się 30 000 litrów tequili dziennie. Po degustacji alkoholu przychodzi czas na obiad w restauracji. Jak nietrudno się domyślić, turystom wszędzie towarzyszy tequila oraz mariachi, a także tancerze i meksykańscy kowboje. Pod koniec dnia, kiedy wsiada się do pociągu powrotnego, mało kto ma ochotę na więcej tequili. Taka wycieczka kosztuje 72 euro (2012).
W 2006 roku region obejmujący plantacje agawy, destylarnie, dolinę rzeki Rio Grande oraz wulkan Tequila został wpisany na listę światowego dziedzictwa UNESCO.